3 teorii incredibile care conduc la disparitia roiurilor de albine

Ne-am adresat vreodata intrebarea de ce dispar albinele? Tin minte ca in copilarie, la bunica, la sat erau roiuri intregi de albine, erau apicultori care se ingrijeau de albine, obtineau produse benefice pentru sanatate si nici nu ne mai temeam de intepaturile acestora.

Acesta este si motivul pentru care aceste vietati trebuie sa existe in continuare.

miere de albine

Sursa: assets.inhabitat.com

Unele teorii mizeaza pe fapte incredibil de crezut despre disparitia albinelor din ultimii ani, insa si pe mediul in care acestea traiesc, ca vietati ce sunt. Motivele din spatele acestor misterioase teorii ne sunt prezentate mai jos, de unii din cei mai cunoscuti apicultori la nivel national, Apis Donau.

albine in floare

Sursa: upload.wikimedia.org/

Majoritatea apicultorilor au descoperit anii precedenti ca atunci cand ajungeau la proprii stupi de albine, acestea erau din ce in ce mai putine, procesul de imperechere nu mai avea loc ca in timpurile trecute, iar ceea ce mai ramanea era doar o singura matca si cateva albine.

In ciuda ingrijorarii, apicultorii nu au reusit sa defineasca motivele pentru care se raresc stupii de alpine, pana cand nu au apelat la stiinta.

roi de albine

Sursa: upload.wikimedia.org

Stiinta a dezvoltat cele mai incredibile teorii pentru care dispar albinele

  1. Stresul si dieta ar putea fi considerat motivul major pentru care albinele dispar? Cu siguranta da, pentru ca in ultimii ani un numar tot mai mare de apicultori opteaza pentru transportul albinelor dintr-o zona in alta, nerespectant siguranta albinelor.
    matci de albine

    Sursa: www.apis-donau.ro

    Desigur, aceste albine pot suferi de electe similare cu pierderea de putere, sarcina de inmultire redusa sau de consumul de alimente superficiale de pe suprafata vegetatiei.

    Constructia de imobile in medii naturale afecteaza habitatul albinelor si implicit le supun pe acestea la o productivitate mai scazuta, consolitata de un nivel de viata mai mic.

    matci de albine

    Sursa: www.sterminshotel.co.uk/

  2. Se spune ca radiatiile telefoanelor mobile afecteaza habitatul natural al albinelor. Unii cercetatori sunt de parere ca roiurile de albine pot sa fie afectate in mod negativ de cresterea nivelului de radiatie electromagnetica in atmosfera, fapt datorat numarului tot mai mare de turnuri de telecomunicatii fara fir si a telefoanelor mobile, utilizate la o scara imensa.
    flori cu albine

    Sursa: www.earthtimes.org

    Ipoteza emisa sustine ca radiatia emisa de aceste dispozitive poate interfera cu sistemul de navigatie al albinelor, impiedicand capacitatea de a gasi drumul spre cuiburile lor. De altfel, unele studii au aratat ca atunci cand telefoanele mobile sunt plasate in apropierea stupilor de albine, acestea nu se mai intorc la casa lor.

    albine la roi

    Sursa: assets.inhabitat.com

    In prezent, se desfasoara din ce in ce mai multe proiecte de studiu stiintifice si analize pentru a afla in ce masura sunt albinele si alte insecte afectate de aceste tipuri de radiatii, precum si modul in care influenteaza ele apicultura.

    crestere albine

    Sursa: cdn.modernfarmer.com

  3. Pesticidele si alimentele modificate genetic ar putea afecta viata albinelor si sistemul apicol. Multi apicultori cred ca utilizarea de erbicide, pesticide si chimicale pentru plante, flori si copaci afecteaza modul de reproducere si realizarea de miere de albine.
    fagure de albine

    Sursa: www.apis-donau.ro

    Aceste chimicale sunt ingerate de albine in timpul zborului, presarate in timpul producerii de ceara si polen de albine, incat repercusiunile sa fie mai mult decat vizibile la fiecare stup de albine.

    stupi de albine

    Sursa: dreamgeek.ro

    Stupii care sunt crescuti pentru scop comercial scapa de acarieni si fumigatie cu ajutorul substantelor chimice, care rareori sunt potrivite pentru viata albinelor. Culturile producatoare de polen trebuie sa aiba o valoare nutritiva crescuta, aspect care este considerat responsbail pentru un apicultor.

    miere de albine

    Sursa: mierebunadealbine

Poate ca o combinatie dintre aceste teorii se aplica si in cazul disparitiei roiurilor de albine, incat balanta sa incline spre reducerea numarului de apicultori dornici de reusita in domeniul acesta.

Cresterea albinelor intr-un mediu ecologic, unde nu sunt supuse culturilor degradate, a produselor chimice si a radiatiilor nu poate modifica structura genetica a roiurilor de albine, astfel incat acestea sa se bucure de o dezvoltare constanta.

crestere aroi de albine

Sursa: cultura-generala.com

Apis-Donau in Romania prezinta productia de miere de albine, polen, fagure sau ceara de albine, in masura in care se mizeaza pe o importanta igienica, crestere sporita si implicare majora in cresterea stupilor de albine.

produse de la albine

Sursa: www.apis-donau.ro

Pe de alta parte, calitatea materialului biologic este desavarsita, in masura in care este de cea mai buna calitate, albinele nefiind supuse unor tratamente neomenesti menite sa conduca la scaderea numarului de stupine de albine la nivel national.

matci de albine

Pasionatii de albine pot acum sa isi gaseasca aliatul perfect in combaterea teoriilor mentionate, apeland la material biologic pur, stupi de albine la pachet, matci inseminate artificial, matci imperecheate natural, in masura in care sa se obtina produse apicole naturale, cu certificare si credibilitate.

matci de albine

Sursa: www.apis-donau.ro

De altfel, comerciantul sus numit ofera si matci imperecheate natural de vanzare, incat orice pasiune pentru albine sa se dezvolte dupa traditiile apicole moderne.

 

Blogger: Ankez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *