ABBA

ABBA a fost un grup muzical suedez format in Stockholm in 1972, compenentii fiind Agnetha Faltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson si Anni-Frid Lyngstad – numele formatiei este un acronim al prenumelor celor patru nume. Formatia a devenit unul dintre cei mai de succes artisti ai tuturor timpurilor, bucurandu-se de succes mondial intre anii 1975 si 1982. Acestia au castigat Eurovisionul in 1974 in Regatul Unit, oferindu-i Suediei primul castig in cadrul competitiei, fiind si cel mai de succes grup care a participat.

Grupul a inregisrat vanzari de peste 380 de milioane de albume discuri single in toata lumea, fiind astfel unul dintre cei mai de succes artisti ai tuturor timpurilor, precum si cel mai bine vandut grup muzical, dupa Beatles. ABBA a fost primul grup muzical care provenea dintr-o tara non-anglofona si s-a bucurat de succes continuu in clasamentele din Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelanda si Africa de Sud. Formatia s-a bucurat de succes si in America Latina, reinregistrand o serie din hit-urile lor in limba spaniola. Cel mai de succes album al lor este compilatia „ABBA Gold”, iar cele mai de succes discuri single ale lor sunt „Dancing Queen” si „Fernando”.

In perioada in care formatia a fost activa, Faltskog si Ulvaues, apoi Lyngstad si Andersson au fost casatoriti. In perioada lor cea mai de succes, ambele relatii au inceput sa se destrame, primul cuplu divortand in 1979, iar al doilea in 1981. Aceste schimbari in relatiile grupului s-au reflectat si in muzica grupului, in ultima etapa acestia prezentand versuri mai intunecate, solemne si introspective.

Dupa ce ABBA s-a despartit in 1982, Andersson si Ulvaeus s-au bucurat de succes compunand muzicaluri pentru teatru, iar Lyngstad si Faltskog au urmat cariere solo. Popularitatea grupului a scazut, pana cand filmele „Muriel’s Wedding” si „The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert” au retrezit interesul in muzica grupului. In 1999, muzica grupului a fost adaptata cu succes intr-un muzical intitulat „Mamma Mia!”; in 2008, muzicalul a fost adaptat cinematografic, avand-o pe Meryl Streep in rolul principal si devenind cel mai de succes film al acelui an in Regatul Unit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *