Adolescentii partea I – Adolescenta timpurie

adolescentiUna din cele mai problematice si delicate perioade din copilarie este adolescenta. Marcata de o multime de schimbari, perioada adolescentei influenteaza in mare parte conturarea caracterului unui om. La aceasta varsa apar sentimentele, schimbarile din punct de vedere sexual etc.

Adolescenta este impartita de catre experti in trei tipuri: adolescenta timpurie, adolescenta mijlocie si bineinteles, adolescenta tarzie. Le vod discuta pe rand impartindu-le in trei parti. Astazi vom vorbi despre adolescenta timpurie.

Adolescenta timpurie 

In functie de sex si de nastere, perioada inceperii adolescentei timpurie variaza de la o persoana la alta. La fete incepe aproximativ la 11 ani iar in cazul baietile pe la 12 ani. In special in cazul fetelor schimbarile corporale sunt distincte.

In aceasta perioada apare menstruatia, parul corporal, marirea sanilor etc. Trebuie respectata din ce in ce mai mult nevoie de intimitate. In ce priveste curiozitatea sexuala, varsa la care aceasta se manifeste este si mai mica. La varstele adolescentei timpurii o multime de lucruri sunt deja stiute.

In cazul baietilor lucrurile stau mai simplu. In cazul lor, inca sunt existente manifestarile copilaresti. In ambele cazuri, apr frustrari legate de faptul ca adolescentilor li se pare ca sunt criticati de parinti.

Baietii petrec perioada adolescentei timpurii comparandu-se intre ei prin diferite provocari legate in mare parte de capacitatea de eforturi fizice.

Din nou, in ambele cazuri se manifesta o sensibilitate sporita la nivel emotional asa incat parintii trebuie sa se implice foarte mult. Fetele obisnuisc sa se foloseasca de baieti pentru o evaluare exacta a feminitatii.

Marea majoritate a tatilor intampina probleme atunci cand li se refuza de catre fete gesturi ca imbratisari si saruturi. Ca parinti, trebuie sa aveti grija ca indiferent de sexul copilului dumneavoastra aflat in perioada adolescentei timpurii, stiu tot ce implica schimbarile fizice.

Asa dupa cum stim, la aceste varste fetele incep sa fie considerate cu aproximatv doi ani inaintea baietilor in ce priveste atat schimbarile corporale cat si maturitatea la nivel psihic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *