Adolescentii partea II – Adolescenta de mijloc

Data trecuta am vorbit despre adolescenta timpurie. Ne amintim ca in aceasta perioada (a adolescentei timpurii) copiii incep sa-si puna intrebari referitoare la schimbarile corporale. Ei bine, in cazul adolescentei de mijloc, aceste intrebari sunt lasate la o parte.

Preocuparile intense sunt reprezentate de descoperirea identitatii si dezvoltarea personalitatii. In cazul fetelor, adolescenta de mijloc incepe intre 13 si 16 ani iar in cazul baietilor, un pic mai tarziu, intre 14 si 17 ani.

Este una din cele mai delicate perioade si parintii trebuie sa ia in serios discutiile lungi si dese cu tinerii. Altfel, se pot intampla foarte des situatii in care adolescentii cad in diferite capcane in marea lor parte din cauza anturajului.

Totusi, adolescentului nu trebuie sa i se refuze nici un drept si nu trebuie sa i se interzica anume persoane. Motivul: cu cat ii vei spune mai mult sa nu umble intr-un anumit grup, cu atat o va face mai des.

Tocmai din acest motiv discutiile si explicatiile trebuie sa fie pe masura, astfel incat adolescentii sa perceapa toate pericolele la care se expun in diferite situatii.

Pentru parinti este greu intrucat in acest drum al initierii, adolescentul tinde sa se departeze din ce in ce mai mult de ei. Nu ii mai asculta, ii considera depasiti, are nevoie de spatiu si libertate.

Preocuparea pentru sexualitate este din ce in ce mai mare si fiecare adolescent are grija sa se documenteze temeinic in acest sens. In cazul multora din ei, prima experienta sexuala este in adolescenta de mijloc.

Cu toate aceste, cele mai marcante sunt intrebarile pe care si le pune in legatura cu propria existenta, cu scopul vietii si cu ce vrea si ce nu vrea sa faca.

Data viitoare vom afla mai multe despre adolescenta tarzie si despre cum se comporta adolescentii in aceasta perioada.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *