ADOLESCENTII PARTEA III- Adolescenta tarzie

Am ajuns si la ultima parte a discutiei noastre despre tot ce inseamna adolescenta. Am luat-o pas cu pas, de la adolescenta timpurie unde am vorbit despre faptul ca tinerii isi descopera sexualitatea si sunt preocupati de aspect, la adolescenta de mijloc unde incep sa se indeparteze de parinti si sa isi contureze personalitatea.

Intr-un ultim articol referitor la adolescenti si adolescenta in sine discutam despre ultimul hop, ca examen de trecere de la adolescent la adult.

Aceasta incepe in jurul varstei de 16-17 ani din nou, in functie de sex. In aceasta perioada, lucrurile nu mai sunt atat de tensionate ca in perioada adolescentei de mijloc unde tanarul dorea independenta si vedea parintii ca pe un impediment in fata acestei dorinte.

In aceasta perioada, se solidifica relatiile cu parintii. Acest lucru se intampla in principal datorita faptului ca acestia nu isi mai impun atat de mult autoritatea sau punctul de vedere, iar adolescentii nu mai vad orice repros ca baza pentru pornirea unei noi discutii despre conflictul intre generatii.

Tot in aceasta perioada, eu-ul incepe sa isi rareasca aparitiile in viata de zi cu zi. Adolescentului incepe sa-i pese si de cei din jurul lui si nu mai ia totul ca pe un afront la persoana lui. Incepe sa devina protectiv, sa isi construiasca prietenii durabile.

In prim plan la aceasta varsta sunt mai ales relatiile amoroase si intime. Cel mai probabil la aceasta varsta re-descopera sensul unei relatii si invata sa iubeasca, nu doar sa simta atractie.

Cel mai important insa in adolescenta tarzie este momentul in care adolescentul se transforma treptat in adult. Aici intervin alegerile foarte importante care tin in mare parte de el. Unde vrea sa mearga la facultate, spre ce domeniu sa se indrepte, care ii sunt viziunile de viitor, toate sunt intrebari la care isi raspunde singur in aceasta perioada.

Comentariile sunt închise.