Planetele Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn au fost botezate si denumite cu nume grecesti sau romane cu multe mii de ani in urma, restul planetelor mai nou descoperite fiind botezate in urma doar cu cateva sute de ani fata de zilele noastre. Uniunea Astronomiei Internationale a continuat traditia denumitii planetelor din sistemul solar dupa nume de zeitati grecesti sau romane. Aceasta uniune este principala care finalizeaza si pune nume oricaror planete si setele recent descoperite in functie de trasaturile suprafetei acestor planete.
Nume de planete si mitologie
Cand eram copii, probabil ca ne-a fost greu la orele de stiinta sa retinem exact denumirile acestor planete deja stiute si populare, noua la numar. Doar cu ajutorul unor trucuri am reusit sa retinem aceste nume, mai ales in ordinea corecta. Toate planetele, cu exceptia planetei Pamant, sunt denumite intr-o maniera asemanatoare.
O trasatura comuna intre aceste stele este asocierea lor comuna cu mitologia greaca si romana. Pluto nu este considerata o planeta in ziua de azi, insa de vreme ce a fost descoperita mai devreme si are deja o istorie a numelui sau, a fost inclusa in explicatiile care urmeaza.
Mercur
Nu putem sa uitam acest corp ceresc micut in ciuda dimensiunilor sale. Pana la urma, este cea mai apropiata planeta de cel mai mare astru, si anume Soarele. Romanii au denumit aceasta planeta Mercur datorita faptului ca miscarea sa in spatiu pare foarte rapida si prompta. Este de asemenea identificata drept Mesagerul Zeilor sau a lui Jupiter. Cunoscuta drept Hermes in mitologia greaca,s e refera la zeul comertului, hotiei, inventiilor si a vicleniilor.
Venus
Daca ai iesit vreodata afara pe timpd e noapte si aprivit spre cerul instelat, aceasta stea este una dintre primele obiecte pe care le-ai putut identifica. Planeta Venus este frumoasa, extinsa ca dimensiuni si cea mai stralucitoare dintre toate corpurile ceresti. Termenul de Venus provine de la Zeita Dragostei si a Frumusetii, care este cunoscuta in mitologia greaca drept Afrodita.