Cainii dau dovada de abilitati sociale

Nu e niciun secret faptul ca, cainii sunt mandri de hrana lor. Avand in vedere acest lucru, exista sanse foarte mari ca labradorul tau sa prefere sa manance, mai degraba decat sa iasa la o plimbare. Insa, oamenii de stiinta au descoperit ca, cainii se ajuta intre ei, fara a se astepta la un beneficiu pentru ei insisi, cu scopul de a impartasi alimente. Constatarile recente inseamna si cainii sunt animale care prezinta comportament social, cum sunt si maimutele, sobolanii sau primatele.

Comportament social la caini

In cadrul acestui studiu, 16 caini au fost testati pentru a se verifica comportamentul prietenos intre membrii aceeasi specii dar si pentru a se verifica daca exista un comportament prosocial. Pentru a incepe, acesti caini „donatori” au fost dresati sa stea pe podea si sa traga cabluri care ar putea muta o tava catre o pozitie adiacenta cu un caine receptor. Apoi a urmat marele eveniment: mancarea.

Astfel, cainii puteau trage de sfoara pentru a muta tava, care s-ar fi incheiat cu o recompensa pentru aproapele lor, dar nimic si pentru ei. Alternativ, cainii puteau alege sa traga tava fara mancare, ceea ce inseamna ca ambii caini vor ajunge sa se milogeasca pentru hrana. De asemenea, studiul mentioneaza si faptul ca, cainii nu se cunoasteau intre ei.

In acest sens, oamenii de stiinta au ramas surprinsi sa vada ca, cainii donatori au preferat sa traga tava cu mancare pentru ca ceilalti participanti ai speciei sa poata manca. Din moment ce singurul scop al acestui studiu a fost acela ca un alt caine sa beneficieze de hrana- cainii donator nu au primit nimic, ci doar au tras tava- cercetatorii au ajuns la concluzia ca si cainii dau dovada de un comportament social.

„Cainii dau dovada de un comportament social fata de alti caini pe care nu ii cunosc. Acest lucru nu a fost demonstrat niciodata anterior. Insa, cu ajutorul acestui studiu am descoperit ca gradul de familiaritate a influentat comportamentul cainilor donator. Astfel, comportamentul prosocial a fost mai putin experimentat in cazul cainilor care nu erau familiari”- sustin oamenii de stiinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *