Oamenii de stiinta au dezvoltat deja o tehnica care ar putea face ca cofeina din cafea sa fie eliberata mai lent, astfel incat oamenii sa fie mai productivi pe toata perioada zilei. In prezent, iubitorii de cafea pot observa ca productivitatea lor scade odata ce trece mai mult timp dupa ce au servit o cafea. Iar pentru cei care beau cafea in exces, acest lucru ar putea declansa un raspuns pozitiv in ceea ce priveste emotiile si simturile individului.
Expertii de la Nestle sugereaza ca, in viitor, consumatorii de cafea ar putea sa se bucure de un impuls mai bun pentru organism, doar dupa ce beau o singura ceasca de cafea. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare Nestle din Lausanne, Elvetia, impreuuna cu Ecole Polytechnique Federale si Universitatea ETH din Zurich, au dezvoltat o tehnica care poate permite ca eliberearea de cofeina sa se faca in mod mai lent. Aceasta tehnica ar putea deveni foarte folosita pentru a elibera nutrienti in mod controlat, intr-o varietate de alte produse.
Cubosomes
Stiinta din spatele acestei tehnici se invarte in jurul asa-numitelor „cubosomes”, care imita structurile naturale prezente in organism. Acestea sunt capsule microscopice care sunt realizate in molecule si apa care contin un ingredient cheie, cum ar fi cofeina sau un nutrient alimentar.
Asadar, Nestle sustine ca aceste capsule de „cubosomes” se vor descompune treptat in timp, astfel incat sa elibereze cantitati egale ale continutului, care ar putea include, de asemenea, si medicamente ce vor fi eliberate in mod lent si controlat. Un purtor de cuvant de la Nestle a declarat urmatoarele: „Cum ar fi daca ai bea o singura cafea si ai putea sa te bucuri de efectul cofeinei, care se va elibera in mod lent, pe tot parcursul zilei? Avem in vedere ca urmatorii pasi pe care ii vom face in acest sens sa aiba o utilitate si mai ridicata in viitor”.