Un studiu recent arata ca romanii sunt in numar mare influentati de biserica si de religie, urmand calea acestora in principii de viata. Pe cat de controversat de multe voci pe atat de importanta in viata pentru altii biserica este un refugiu, un loc de reculegere, o ultima speranta acolo unde nu mai este speranta.
96% din romani cred in divinitate. Dar asta nu inseamna in mod automat vor frecventa biserica si vor urma intocmai legile unele nescrise impuse. 88% cred ca biserica poate sa ajute, sa aduca solutii la multe din problemele cu care se confrunta societatea. 82% considera ca in mod real si concret biserica a fost un ajutor, cu o referinta la mult si foarte mult. Insa cand vine vorba de viitor putin peste 30% din romani se afla pentru fiecare categorie de la a considera ca biserica va avea un rol tot mai mic in viata umana si in societate.
Un alt aspect care a iesit la lumina se leaga de practicile intens dezbatute. Daca 27% spun ca si-au sfintit masina peste 40% spun ca nu ar face asta. Este un subiect deja controversat caci unii spun ca un ajutor divin vine printr-o slujba a preotilor; pentru protectie, pentru a se feri de rele. Insa altii sustin ca este fara folos ci mai degraba o mini afacere caci daca vei cere preotilor sa sfinteasca orice lucru nu te vor refuza.
Trecand peste acest aspect citirea horoscopului este o practica oarecum condamnata de biserica. Cu toate acestea 45% fac acest lucru ca o obisnuinta. In acest sens se spune ca a incerca sa cunosti viitorul este pacat. Cu toate acestea este clar ca 16% tin cont de astre si preziceri ca si cand ar fi o lege in viata lor.
Parerile raman controversate in ceea ce priveste biserica si religia insa cu toate acestea la ora actuala se pare ca romanii raman fideli acestor forme de credinta si in marea majoritate a cazurilor tine de educatia din familie.