Esti un pasionat al vinurilor? Ai o iubire aparte pentru identificarea diferitelor specialitati de vinuri? Esti mereu definit de ospitalitate si de bucurie pentru conversatiile cu cei din jur? Atunci trebuie sa stii ce iti trebuie ca sa devii un somelier, deoarece cu siguranta te potrivesti in aceasta meserie aparte.
Rolul unui somelier este de a descrie gustul si aroma diferitelor tipuri de vinuri chiar inainte de a le servi. Pentru a deveni un adevarat maestru al bauturilor bahice, o persoana interesata va trebui sa obtina o diploma in urma examenului Master Sommelier, unul dintre cele mai dificile teste de trecut. Doar in jur de 200 de persoane au reusit sa treaca de acest examen din anul 2013.
Un somelier, de asemenea cunoscut si sub denumirea de steward al vinurilor, nu este un ins oarecare ce sta intr-un restaurant si isi serveste clientii. Aceasta trebuie sa fie foarte bine pregatit in domeniu pentru a-si ajuta clientii sa aleaga un vin care sa mearga perfect cu ceea ce au la masa.
Asta necesita o intelegere profunda si cunostinte despre particularitatile si compozitia unui vin bun, felul in care se fabrica si felul in care ar putea sa afecteze un anumit fel de mancare, daca nu este servit asa cum trebuie. Somelierul trebuie sa fie inteligent, sa dispuna de abilitati bune pentru a relationa cu clientii si de a vorbi cu acestia despre ceea ce li se potriveste cel mai bine.
Un somelier profesionist lucreaza in acelasi timp cu echipa de la bucatarie si este, de asemenea, disponibil si la mese pentru a-si ajuta patronii. Cea mai importanta sarcina a sa este de a procura vinul, de a-l pune la pastrare, de a-l tine la rece si de a asigura servicii excelente pentru patronii sai.
Ce trebuie sa faca mai exact un somelier?
- Sa pregateasca meniul pentru vinuri
- Sa se ocupe de bauturile bahice care sunt mai vechi de 10 ani
- Sa aiba cunostinte exacte despre stocarea vinurilor
- Sa administreze stocul de vinuri in pivnite