Cel mai puternic material de pe pamant

Deocamdata, stim ca cel mai puternic material din lume este grafenul, care se defineste prin durabitilitate si conductibilitate nemaintalnite la niciun tip de material. Cu toate acestea insa, exista un alt material- compus ce-i drept- care s-ar putea sa ii fure locul grafenului in ceea ce priveste proprietatile sale. Oamenii de stiinta de la MIT au descoperit ca un material ce este realizat din nano- fibre de diamant, poate fi chiar mai rezistent decat grafenul. In acest sens, specialistii au realizat un sirag de nano- fibre de diamant care au fost completat de hidrogne. La inceputul fazei, oamenii de stiinta au fost de parere ca durabilitatea acestui material nu va putea fi valorificata asa cum trebuie, din moment ce este foarte sfaramicios. Dar, in urma unor cercetari, se pare ca lucrurile nu stau deloc in acest fel, non- fibrele de diamant fiind destul de flexibile, astfel ca ideea de faramicios iese din discutie.

Odata ce oamenii de stiinta introduc materiale diferite in acest nou compus, intreaga structura poate capata o rezistenta uimitoare, care va functiona pe baza sistemului de semi- rigiditate. Acest principiu demonstreaza ca structura materialului poate afisa anumite defecte sau proprietati mai sensibile, insa care vor oferi o flexibilitate foarte mare materialului. Asadar, materialul nou creat din nano- fibre de diamant va fi un mix uimitor de materiale rigide si elastice.

Utilitatea nano-fibrelor de diamant

Bineinteles, daca acest material se dovedeste a fi asa cum se asteapta oamenii de stiinta, inseamna ca vor exista domenii care vor utiliza acest material nou. Astfel, cea mai indrazneata idee a cercetatorilor este aceea de a construi un lift in spatiu, nano- fibrele de diamant fiind perfecte, renuntandu-se astfel si la rachetele utilizate in ziua de azi.

Cu toate ca acest studiu se afla inca in faza de cercetare, oamenii de stiinta sunt optimisi in ceea ce priveste rezultatele, iar daca totul decurge asa cum si-au propus, nu ar fi exclus a acest material sa fie prezent peste tot in lumea noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *