Cum ar fi ca memoria ta sa se asemene cu cea a unui calculator? Sa ai un spatiu special unde sa stochezi datele pentru un viitor examen sau sa tii minte toate informatiile care le procesezi de-a lungul timpului? Tehnologia evolueaza intr-un ritm in care nu putem sa tinem pasul cu ea, insa, avand in vedere ca memoria oamenilor tinde sa slabeasca din ce in ce mai tare, oamenii de stinta au gasit o varianta ajutatoare care poate imbunatati acest lucru.
Astfel, un inginer in biomecanica de la Universitatea din California, Theodore Berger, a fost finantat de catre DARPA cu scopul de a realiza un test asupra unui implant, care ar putea imbunatati capacitatea de memorare a omului. Cip-ul a fost testat deja in cadrul unui experiment pe soareci de laborator, iar in cauza faptului ca rezultatele au fost excelente, specialistii isi doresc sa testeze acest mecanism si pe oamenii care sufera de epilepsie. In acest sens, cip-ul ar putea actiona ca un imitator al semnalelor pe care neuronii le emit in memoria de lunga durata.
Asa cum stim si pana in prezent, regiunea creierului ce este responsabila cu memoria este hipocampul- aici, memoria este reprezentata de o serie de impulsuri electrice, aceastea fiind generate de un anumit numar de neuroni. Potrivit lui Berger, acest proces natural a ajutat in reducerea unor ecuatii de ordin matematic. Insa, secretul transmiteriii de informatii consta intr-un semnal electric mai puternic, ce reuseste sa se deplaseze de la intrarea hipocampului pana la iesirea acestuia. Astfel, daca oamenii de stiinta ar fi capabili sa recreeze acest proces, ar exista o solutie excelenta ce poate imbunatati capacitatea de memorie a oamenilor.
Algoritm personalizat in creier
In cursul anului trecut, cercetatorii au realizat teste pe voluntari umani, existand 12 participanti bolnavi de epilepsie care aveau deja electrozi implantati in creier, cu scopul de a se detecta cat mai repede care este sursa crizelor. Experimentul a constat in observarea unor fotografii de catre voluntari, dupa care trebuiau sa isi aminteasca ceea ce au vazut la o perioada de 90 e secunde, urmand ca oamenii de stiinta sa realizeze un algoritm mai eficient care poate stimula celulele de la iesirea hipocampului. Cu toate ca va fi nevoie de alte experimente mai aprofundate, oamenii de stiinta sunt increzatori si cred ca vor reusi sa implementeze un algoritm personalizat in functie de nevoile fiecarui pacient.