Cum alegi rama unui tablou

Subiectul arta este unul usor sensibil; nu numai ca fiecare are gusturi diferite si perceptii estetice pe masura, insa modul in care si le exprima si asuma sunt in masura sa starneasca admiratia celor din jur sau nu. Cand vine vorba despre tablourile ce domnesc pe peretii unei case, se intelege ca o completare, precum cea a ramelor, este implicita misiunii de expunere a unor picturi. Cum alegi ceva corespunzator?

Rama si regulile estetice

Daca ar fi sa urmezi un ghid despre rame pentru tablouri, un aspect de mare importanta este dat de partea cromatica. Trebuie spus ca rama nu trebuie sa aiba o corelatie cu mobila dintr-o incapere, ci trebuie sa se raporteze la pictura sau la ce reprezinta tabloul in sine.

Spre exemplu, daca pictura este una clasica, atunci ea merita o rama pe aceeasi lungime de unda. Daca e de mica dimensiune, nu te sfii sa alegi totusi o rama mai groasa, pentru ca astfel vei pune un mare accent pe pictura in sine. O alegere populara la aceasta categorie? Auriul, fie el patinat, in combinatii de alte tonuri de ce nu.

Pictura decorativa pe panza cere o altfel de abordare. Poate ca de aici imprumuta multi ideea de a nu se stresa cu rama – astfel de picturi pot trona pe pereti chiar si fara a fi inramate; impun insa conditia ca partea de cant sa fie estetica si modelul sa nu ofere senzatia ca se „taie” fix acolo, deci sa existe o continuitate. Insa pe masura pretuirii acestui tip de pictura, o rama va incununa cu succes aranjarea estetica. Asadar, se poate opta pentru o rama simpla. Din punct de vedere cromatic, se poate alege negru sau, de ce nu, chiar o nuanta complementara.

Iar cand vine vorba despre lucrarile de arta realizate pe hartie, acestea au nevoie de mai mult decat inramare. Se va necesita sticla pentru a acoperi lucrarea, cea care de altfel va tine la distanta murdaria, praful de asemenea. Spatele este si el de interes din acest punct de vedere.

Inramarea la lucrarile pe hartie sau in acuarela se realizeaza cu passepartout din carton. Se recomanda adesea o grosime de 10 cm.

Capitolul culori la ramele pentru tablouri

Un aspect crucial in alegerea unei rame tine de culoare. Aceasta poate fi de maxim efect, caci nu degeaba se spune o rama poate pune in valoare un tablou sau il poate pune intr-o lumina defavorabila. La acest capitol este vorba si de preferintele personale.

Exista cei care asociaza ideea de rama cu incadrarea la propriu, deci doresc la rama o nuanta de contrast. Si exista cei care din rama doresc sa creeze un tot unitar cu pictura in sine, astfel ca aleg pentru rama o culoare similara cu cea regasita in tabloul in sine.

O ultima mentiune tine si de materialele ramei. Desigur ca lemnul este mereu favorit; acesta se comporta foarte bine in timp si este de  o eleganta aparte.

Asadar, daca te vei gasi in cautarea unei rame pentru un tablou, o recomandare ar putea fi holz-art.ro. Descopera bogatia de optiuni si alege ce se potriveste tabloului.

Comentariile sunt închise.