Intr-un compresor, un anume debit de aer este aspirat si apoi comprimat, prin reducerea volumului si cresterea presiunii sale. Exista trei tipuri de compresoare si anume compresoare cu piston, compresoare rotative si compresoare centrifugale.
Un compresor este un dispozitiv versatil utilizat pentru compresia aerului si pomparea sa intr-un anume spatiu, fiind utilizat pentru orice scop unde este necesar aer la o presiune mare sau aer intr-un volum redus. Poate fi utilizat atat in treburile casnice, insa are si utilizari comerciale, utilizari in industrie sau in intretinerea auto.
Cele trei tipuri de compresoare
Compresoarele sunt disponibile in variante diferite, realizate pentru scopuri diferite ale utilizatorului. Fiecare din modele difera prin metoda de racire, stagiile de compresie, lubrifiere sau sursa de alimentare. Pentru a intelege mai bine functionarea, cele trei tipuri de compresor sunt exemplificate in continuare.
Compresorul cu piston – dupa cum arata si denumirea, utilizeaza un piston pentru compresia aerului, care este ulterior depozitat intr-un rezervor de stocare. In functie de numarul de stagii de compresie, un compresor poate avea una singura, sau doua etape de compresie. Cel cu o singura treapta utilizeaza un singur piston pentru comprimarea aerului, iar cele in doua trepte realizeaza compresia aerului in doua etape.
Compresorul rotativ – principiul de functionare este acelasi, aerul este comprimat si stocat in rezervor, doar ca pentru compresie sunt folosite doua rotoare, de unde si numele de compresor rotativ.
Compresorul centrifugal – denumit si compresor dinamic, este utilizat in cazul in care este nevoie de o cantitate mai mare de aer comprimat. Principiul de functionare al acestuia se bazeaza pe o turbina rotativa ce creste viteza aerului, convertind-o in presiune. Spre deosebire de celelalte doua tipuri, un compresor centrifugal necesita mai multa energie pentru o functionare eficienta.
Mecanismul de functionare
La un compresor cele doua parti principale sunt sistemul de compresie si sursa de alimentare. Compresia poate fi realizata prin cele trei modalitati enumerate mai sus, respectiv pistoane, rotoare sau turbine rotative. Ca sursa de alimentare sunt folosite de obicei motoarele electrice. In procesul de compresie, aerul atmosferic este absorbit printr-o valva, si pe masura ce cantitatea de aer absorbit creste in rezervorul de stocare, volumul este redus si presiunea creste automat. Controalele de manipulare a presiunii pot fi manipulate conform necesitatilor operatorului. Odata ajunsa la maxim presiunea in rezervor, absorbtia de aer este oprita, iar pe masura ce aerul comprimat este folosit, presiunea din interiorul rezervorului scade, urmand alt ciclu de admisie a aerului.
In functie de necesitati si de buget, puteti opta intre compresorul cu piston, rotativ sau centrifugal, puteti cere si sfatul unui expert, insa tot timpul trebuie sa va asigurati ca modelul achizitionat este unul durabil si cu care se poate lucra in siguranta.