Solul bogat si fertil este fundatia oricarui proiect verde. Gradinile de legume si straturile pentru rasaduri trebuie sa fie bogate, aerisite si sa dispuna de o sursa de apa care sa le irige atunci cand este nevoie de asta. Este necesar a beneficia de toate acestea pentru a asigura buna crestere si dezvoltare a culturilor sau a florilor sadite. Aici intervine cu mare exactitate rolul unei motosape sau a unui cultivator care sa lucreze si sa pregateasca pamantul pentru gradinaritul cu succes.
Ieri chiar, am vazut la TV o emisiune despre proiectarea de gradini, emisiune ce prezenta de fapt felul in care 3 persoane concurau pentru titlul de cel mai bun gradinar al anului intr-un anumit oras din Anglia. Rand pe rand, si de la episod la episod, acesti oameni trebuiau sa demonstreze unui juriu ca sunt cei mai buni in domeniul lor, cultivand, amenajand si proiectand gradini si oaze de verdeata stralucite, cu tematica si cu cele mai mari sanse de a impresiona.
Esteticul trebuia sa fie imbinat in egalitate cu practicul. De aceea, si acolo, dar si in viata noastra de zi cu zi, fie ca facem din gradinarit o pasiune sau o meserie, ar trebui sa acordam mai multa atentie uneltelor de lucru si proceselor de cultivat si aranjat spatiul verde.
Motosape si cultivatoare
Atat motosapele, cat si cultivatoarele sapa pamantul si il pregatesc pentru urmatoare actiuni ce tin de sadit si cultivat. A alege una dintre aceste unelte de munca depinde foarte mult de dimensiunea si de tipul zonei care necesita a fi plantata. Cultivatoarele functioneaza bine in gradinile deja existente, in care este necesar plivitul sau prasitul de buruieni, aerisind solul si imbunatatindu-i calitatea.
In schimb, niste motosape reprezinta masinarii mult mai puternice de lucru in gradina care sunt mai potrivite pentru zonele mai extinse. Unele motosape sunt proiectate special pentru a crapa pamantul dintr-un loc salbatic, pentru a-l imparti si pregati in cazul unor noi straturi de rasaduri sau de flori.
Cand sa sapi pamantul pentru a avea cele mai bune rezultate
Un pamant bun permite radacinilor plantelor sa se dezvolte si sa sa inmulteasca, ceea ce creste in schimb consumul necesar de apa si de nutrienti dupa care tanjesc plantele sanatoase si productive. O motosapa sau un motocultor simplifica foarte mult treaba aceasta, ajutand gradinarul sa nu mai lucreze de mana.
- Sapatul toamna. Imbunatatirea solului se face de obicei toamna. A sapa pamantul in aceasta perioada permite acestuia sa se aseze si sa fie pregatit pentru iarna care vine. Atunci cand va sosi primavara, gradina este aerisita si bine formata pentru o noua recolta.
- Sapatul unei noi gradini. Poti pregati cu succes solul pentru dezvoltarea unei noi gradini sau a unor noi straturi individuale odata cu vremea mai calduta din primavara, atata timp cat este oarecum uscat. Pamantul trebuie sa atinga temperatura de aproape 15 grade Celsius inainte de a trece la treaba. Daca mana de pamant luata se faramiteaza atunci cand o strangi, inseamna ca este suficient de uscat pentru a-l lucra. Poti indeparta iarba sau verdeata inainte de a trece la sapat sau la lucratul pamantului. Plivitul zonei de lucru inca de toamna va asigura nitrogen solului. Oricum, daca se va face asta pe timp de primavara, se va permite reaparitia ierbii deoarece temperatura este mai mare.
Evaluarea si intretinerea solului
Un pamant bun trebuie sa aiba nutrienti si trebuie sa permita apei sa ajunga la radacinile plantelor. Un pamant bun permite, de asemenea, apei in exces sa se scurga. Te poti folosi de o motosapa sau de un motocultor pentru a face cele mai bune pregatiri in gradina ta. Verifica solul si testeaza-l cu mana ta pentru a vedea daca apa il poate patrunde.
Daca pamantul este prea umed sau este prea lutos, poti adauga niste nisip sau gips. Aceste activitati efectuate in prealabil vor ajuta la aerisirea acestuia si la permiterea accesului nutrientilor in sol. Ingrasaminte organice cum ar fi compostul pot imbunatati calitatea solului. Chiar si asa, unele conditii de sol necesita extra atentie. Daca pamantul este extrem de umed sau de subtire, mai bine ai trece cu cultivatul in alta parte, pentru ca este riscant pentru plantele tale.
Testeaza solul pentru a verifica nivelul de nitrogen, fosfor si potasiu, dar si in ceea ce priveste niveul pH-ului. Fa mereu ajustarile necesare in functie de tipul de plante pe care doresti sa il cultivi in acel loc.
Principii importante pe care trebuie sa le cunosti
Un sfat bun: Gradinile de legume au nevoie de un sol bogat pentru a putea da roade. Aceste tipuri de plante au nevoie doar de cateva luni pentru a inflori si a duce la recolta.
Pentru cele mai bune rezultate, tine minte aceste aspecte:
- Nu supraaglomera pamantul. Acest lucru poate duce la crearea unei baze pentru compactarea solului.
- Indeparteaza orice pietre sau alte gunoaie in timp ce sapi pentru a evita daunele in cazul straturilor tale.
- Curata portiunile de pamant in mod regulat in timp ce sapi, dar si dupa ce ai terminat treaba, pentru a indeparta radacinile trecute si buruienile incalcite.
Sper ca acest mic ghid ti-a fost de folos in cultivarea si amenajarea gradinii tale. Poti alege sa te folosesti de sfaturile de aici sau poti cauta si mai multe informatii despre asta, tot pe acest blog.
Blogger: Oana M. Roman