Cum sa inveti un copil sa-si faca prieteni

Prietenia este mai mult decat diversitate sociala pentru copii, tineri, adolescenti. Sa-ti faci si sa mentii prietenii reprezinta unul din cele mai bune moduri de a invata lucruri noi si de a sti cum sa te descurci cu emotiile. In momentul in care inveti un copil sa isi faca prieteni, stabilesti o fundatie pentru un caracter bun. Tebuie sa il inveti sa fie bun, respectos, rabdator, sa imparta, sa fie empatic, sa comunice si sa coopereze.

Modeleaza liniile caracterului in functie de cum il vrei in societate si in functie de ce l-ar face un prieten mai bun. Spune multumesc si te rog, invata-l sa aiba rabdare si incurajeaza-l sa faca exact aceleasi lucruri. Cand face ceva bine, complimenteaza-l. Cand este suparat sau frustrat pentru ceva, arata-i ca vezi, ca observi si ca vrei sa il ajuti sa isi rezolve problema, doar daca vrea asta.

Invata-ti copilul sa urmeze reguli si sa respecte limite. Sa il duci la diferite jocuri sau sporturi este o metoda buna de a-i da ocazia sa intalneasca persoane cu acelasi interes, persoane cu care se poate imprieteni. Trebuie sa stie regulile jocului in care intra pentru ca asa va avea mai multa incredere in el. Invata-l sa fie respectuos, sa aiba o atitudine deschisa si sa rezolve orice problema cu calm, prin cuvinte, nu prin agresiune.

Expune-l la cat mai multe situatii unice, atat din lumea reala cat si in jocuri de rol. Da-i posibilitatea sa interactioneze cat mai mult cu persoane de aceeasi varsta cu el. Asculta-l si ajuta-l sa gaseasca rezolvari pentru diferite situatii care ar putea aparea intr-un grup de prieteni. Invata-l cum sa se stapaneasca si cum sa se comporte in cat mai multe situatii. Invata-l sa citeasca bine limbajul corpului pentru a intelege atitudinea altor persoane din jurul lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *