Curiozitati despre ochiul uman

Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului; mai mult decat atat, expresivi pentru ceea ce o persoana este si cum se manifesta intr-un moment al vietii, ochii sunt de o complexitate aparte. Dincolo de structura sa si cum se manifesta, ppe intelesul tuturor, stiai ca:

  • Cristalinul ochiului este de marimea unei bomboane M&M? Acesta se afla in spatele irisului si este atat de mic insa atat de important pentru vedere.
  • Exista arsuri si la nivelul ochilor? Se recomanda desigur a se purta ochelari de soare. Desi arsurile la ochi  nu sunt efecte imediate si nu se manifesta ca in cazul unor arsuri pe piele afecteaza atat de mult incat numai chirurgia ar putea sa rezolve problema.
  • Exista si teama de ochi? Aceasta se numeste ometafobia. Pe cat de ciudat suna pe atat de adevarat insa cazurile sunt extrem de grave. Totusi, asa cum ne este teama de gandaci, intuneric sau tot felul de vietati unii se feresc sa priveasca ochii unora.
  • O lovitura la ochi este extrem de dureroasa insa in egala masura se vindeca mult mai repede. Uneori, desi depinde si de lovitura in sine si gravitatea cazului, vindecarea vine de la sine in 24 sau maxim 48 de ore. Totusi ochii sunt sensibili si daca orice parte este afectata ar putea sa fie cazul nevoii de antibiotice.
  • Exista persoane care au culoarea ochilor diferita? Suna ciudat si un astfel de fenomen se mosteneste sau in orice caz tine de genele persoanei in cauza. Se numeste heterocromie oculara insa a nu se confunda cu cazul in care in timp unul din ochi capata o alta culoare. Acesta ar putea fi primul semn de boala si acelasi principiu ghideaza si cazul celor care nu au in familie o situatie similara.

De asemenea stiai ca diferenta intre ochiul uman si cel al animalelor este imensa? Intr-o nota comparativa oamenii vad de la o distanta de un metru pe cand un soim spre exemplu vede de la 6 metri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *