Atunci cand copilul tau rosteste pentru prima data cuvantul „mama”, inima ta pur si simplu se topeste. Te simti atata de mandra si de fericita in acelasi timp. Cu toate acestea, de ce toti copiii de pe tot globul rostesc „mama” si „tata” pentru prima data? Ei bine, se pare ca oamenii de stiinta au un raspuns la aceasta intrebare.
Repetarea este mama invataturii
Un studiu realizat in urma cu cativa ani a descoperit ca fiecare cultura a creat cuvinte usoare pentru „mama” si „tata”. Astfel, repetarea acestor cuvinte face mai usor pentru ca cel mic sa le poata rosti.
In acest sens, oamenii de stiinta au analizat scanarile cerebrale a 22 de nou-nascuti, in timp ce acestia ascultau niste cuvinte inventate de cercetatori. Cuvintele se incheiau cu repetarea silabelor, cum ar fi „mubaba” si „penana”, dar si cu final diferit, cum ar fi „cubaj” si „penku”. In cazul in care copiii au auzit cuvinte cu silabe repetitive, activitatea creierului a crescut in zonele frontale temporale. In plus, cuvintele fara silabe repetitive nu au declansat niciun fel de raspuns.
Oamenii de stiinta sugereaza ca atat „mama” cat si „tata” sunt cuvinte care au fost alese de-a lungul timpului pentru ca cel mic sa invete mai repede sa vorbeasca. De asemenea, acest lucru scoate in evidenta abilitatea oamenilor de a recunoaste mai repede sunetele repetitive, iar acest lucru este evident in intreaga lume.
„Probabil ca nu este nicio coincidenta faptul ca foarte multe limbi din intreaga lume au silabe repetitive destinate copiilor lor. Centrul de limba al adultilor este situat in partea stanga a creierului. Acest lucru este in concordanta cu constatarea noastra care demonstreaza ca nou-nascutii se nasc cu abilitati care le permit sa perceapa si sa invete mai usor limba noastra materna in mod sistematic si eficient”- sustine autoarea acestui studiu, Judith Gervain.