Gustave Courbet a fost un pictor francez, care a condus miscarea artistica a realismului in pictura franceza din secolul al 19-lea. intr-unele din operele sale exprima un naturalism violent, ca in tabloul intitulat Originea lumii, 1866.
Cenzura pe Facebook- celebra pictura ,,Originea lumii” a lui Gustave Courbet a fost interzisa pe reteaua de socializare.
Originea lumii este o juxtapunere incredibil de puternica. Originea socanta si in acelasi timp stralucitoare a lui Gustave Courbet, descrie o scena intunecata, de inmormantare, in care fetele enigmate sunt adunate in jurul golului negru al unui mormant. Daca ar putea fi intrebat despre ceea ce credea artistul in momentul in carea a creat acest tablou, cu siguranata ar fi dat acelasi raspuns ca si Woody Allen din Sleeper: „Sex si moarte. Sunt doua lucruri care vin pe pamant in acelasi timp, insa, in cazul mortii nu mai exista sentimentul de greata”.
Se pare ca reteaua de socializare Facebook devine brusc scarbita cand priveste tabloul Originii Lumii. Acesta a blocat pictura din secolul al XIX-lea a lui Courbet si a inchis pagina de Facebook a iubitorului de arta francez Frederic Durand-Baissas, deoarece a incalcat politica de nuditate prevazuta de Facebook. In urma acestei masuri, Frederic Durand-Baissas a dat in judecata reteaua de socializare pentru daunele provocate si isi cere restabilirea drepturilor sale de pe Facebook.
Acesta are dreptate insa. Courbet a fost un artist adevarat iar tabloul Originea Lumii este o creatie extrema, perfect descrisa de pasiunile sale revolutionare. Courbet a vrut sa picteze realitatea cruda. A pictat moartea, deoarece a reprezentat pentru acesta un mister neinteles, arta sa impartasind realismul murdar al romanticilor Flaubert si Zola.
Artistul a pictat femei goale in mod deliberat, poate chiar tulburator sau chiar intr-un mod kitsch, in ideea de a evita orice sansa de a vedea arta lui ca fiind niste nuduri rafinate fara sex.