Particularitatile de repartitie si semnificatia zoogeografica a elementelor faunistice africane reflecta in mod fidel interrelatiile specifice ale sistemelor biopedoclimatice ale continentului. Ca o expresie a cerintelor fiziologice, animalele si-au determinat anumite spatii vitale, la care s-au adaptat prin mutatii specifice, continui.
Adaptarea este un raspuns al cererii la oferta mediuli si totodata este solutia optima gasita pentru depasirea rezistentei acestuia. Spre exemplu, vulturul pescar ce traieste in jurul lacului Natron s-a adaptat la pescuit pasari flamingo care populeaza zona in perioada reproducerii.
Padurea ecuatoriala. Aici se observa o stratificare a faunei. Fiecare strat are propriul sau microclimat si o populatie specifica. Ramurile superioare ale arborilor si lianele reprezinta domeniul privilegiat al maimutelor, dintre care se evidentiaza: cimpaneii, cercopitecii, pavianii, babuinii, mandrilii; gorilele prefera solul, traind in grupuri mici, pe areale bine delimitate. Este un erbivor pasnic, retras, al carui comportament nu justifica niciun fel de atribute agresive. In acest mediu supraincarcat si-au gasit loc si pasari cu zbor scurt, ca papagalul, jaco, pasarea rinocer, caprimulgul, cucuveaua, precum si numeroase coleoptere. In stratul inferior traiesc pangolinul, okapi, sarpele boa, vipera, geko (o soparla tolerata si la domiciliu), un numar impresionant de batracieni, amfibieni, gasteropode, termite, arahnide mari, miriapode etc. Mai rar, apar hipopotamul pitic, mistretul cu pensule, varanul, iar la periferie, servalul.
In Madagascar si in arhipelagurile mai mici din apropiere, caracterele specifice difera de cele ale faunei continentale, datorita izolarii insulare, conservandu-se numeroase elemente endemice. S-au pastrat tenrecii (inserctivore primitive), fosa (o felina de talie mica, avand gheare retractile, lemurienii adaptati vietii nocturne (indri, kata, vari, ai ai). Exista lilieci, gasteropode mari, broaste testoase, cameleoni, crocodili si peste 800 de specii de coleoptere. Din Madagascar a disparut din timpurile istorice Aepyornis, un strut fara aripi, de mari dimensiuni.
Savanele si stepele ierboase reprezinta domeniul privilegiat al erbivorelor de talie mare, capabile de migratii pe distante apreciabile in competitia pentru supravietuire din sezonul uscat. Se remarca antilopele, grupate in peste 40 de specii (gnu, cana, niala, kudu, impala, eland etc), gazela, girafa, bivolul, zebra. De asemenea, si carnivorele sunt bine reprezentate, prin cainele hiena, servalul, lupul de pamant, ghepardul, leopardul, rasul de stepa, leul, hiena etc. In apropierea apelor se intalnesc mamiferele de talie mare, ca hipopotamul si rinocerul. In rauri si lacuri, traiesc crocodili, iar pe tarmuri, numeroase specii de pasari, ca flamingo, geolandul, vulturul pescat, egreta, becata, lopatarul, rate, gaste, pelicanul, starci, batlani, nagati etc. Se mai intalnesc strutul, potarnichea, vulturul.