Fumatul si stresul

Fumatorii asociaza deseori ideea de a fuma, obiceiul vicios, cu relaxarea, cu pauza. Ei cred ca totul duce la o stare de bine si mai ales cand sunt intr-o situatie de panica, de stres, considera ca o tigara ii va putea linisti. Ba din contra spun specialistii care demonstreaza ca fumatul nu are cum sa calmeze.

Efectul de nicotina nu este cel de calmare ci renuntarea la acest viciu in totalitate. Insa in timp in ce cazurile in care fumatorii au facut eforturi serioase pentru a se lasa de acest viciu acolo unde determinarea nu si-a spus cuvantul stresul a inlocuit starea de spirit. Se spune ca fumatul te relaxeaza insa acest lucru tine de psihic si de moment. De fapt acest lucru se coreleaza cu nicotina si in lipsa ei intervine nervozitatea.

Totul se bazeaza pe un studiu care a avut peste 500 de participanti dintre care 68 au spus ca regasesc stari  nerovase din cauza chinului de a se lasa de fumat.

Un singur pas desparte de o depresie si din nou ai crede ca o tigara te va ajuta. Gresit. Pentru fumatori intervine nevoia de nicotina caci in momentul in care organismul se obisnuieste cu un stimulent de acest gen si cand lipseste desigur ca organismul isi cere „drepturile”. La fel ca si cand bei cafea in mod frecvent intreruperea acestui obicei atrage dupa sine dureri de cap in cel mai comun mod. Astfel ca renuntand la nicotina vine cu un stres, cu un nivel ridicat de nervozitate.

In ideea de a ne regasi, de a gasi acea zona de confort astfel ca in fiecare caz si pentru fiecare persoana in parte se coreleaza anumite aspecte menite sa usureze, sa ofere senzatia de relaxare. Daca unii gasesc placerea in minute de mediatre altii prefera o tigara. O noua doza de nicotina, o noua doza de asa zisa relaxare care sa iti ofere senzatia ca poti sa mergi mai departe.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *