Gunoaiele din spatiu ar putea declansa un razboi mondial

Spatiul din jurul planetei noastre devine din ce in ce mai aglomerat cu tot felul de sateliti, nave spatiale sau resturi care pur si simplu plutesc pe orbita Pamantului. Dar, aceasta crestere constanta de „gunoaie” din spatiu ar putea avea o serie de efecte cu potential destul de periculos. Astfel, specialistii sustin ca lucrurile din spatiu ar putea reprezenta inceputul unui conflict de mare amploare, care ar da nastere unui nou razboi mondial. Specialistii sunt de parere ca o coliziune intre un satelit operational si fragmentele unui hardware vechi ce se invart in jurul Pamantului ar putea fi confundata, cu usurinta, cu un atac intentionat intre natiuni.

In spatiu, exista peste 500.000 de resturi, care orbiteaza in jurul planetei la o viteza de aproape 28.160 km/h- existand alte cateva milioane de astfel de „gunoaie” ce nu pot fi monitorizate, din cauza dimensiunilor lor mici. Chiar si cel mai mic obiect din spatiu poate provoca daune foarte mari la o nava spatiala, la viteze atat de mari.

Profesorul Vitaly Adushkin, experit in dinamica geosferei, sustine ca „molozul” din spatiu ar putea reprezenta un pericol politic deosebit”. Astfel, acesta a avertizat ca un impact cu o alta nava spatiala- in special una din cele folosite in scopuri militare- ar putea provoca un conflic politic si chiar armat, intre natiunile detinatoare de tehnologie spatiala.

In ciuda eforturilor depuse pentru a urmari starea lucrurilor din spatiu, ar fi aproape imposibil sa se identifice cauza reala a unei coliziuni, iar din aceasta cauza se poate presupune ca ar fi un atac- lucru ce ar da nastere unei dileme periculoase din punct de vedere politic.

Lucruri in spatiu

Inca de la primul obiect, Sputnik One- care a fost lansat in urma cu 53 de ani, omenirea a lansat mii de nave spatiale, sateliti si rachete in spatiu. Ei bine, acest lucru a condus la crearea unui moloz urias de bucati de obiecte spatiale. Astfel, gunoiul care incojoara planeta noastra este constituit din rachete vechi, sateliti abandonati sau alte resturi.

Blogger: Cristina M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *