Imbunatatirea inteligentei emotionale

Suntem fiinte emotive, gandirea ne este influentata de experientele pozitive si negative pe care le avem pe parcursul vietii. Cu totii am observat ca unele persoane sunt mai emotionale, reusesc totusi sa se descurce mai bine in relatii, situatii complexe, fata de altii. Astfel stiu cum sa vorbeasca, cand sa vorbeasca, cand sa taca si cand sa aiba rabdare. Aceste persoane au un coeficient de inteligenta emotionala ridicat, este un coeficient asemanator cu IQ-ul, care difera de la o persoana la alta. Acest coeficient poate fi crescut, desi pare ceva destul de usor, nu e chiar atat de simplu pe cat pare. Este nevoie de rabdare, efort sustinut si abilitatea de a recunoaste limbajul non-verbal pentru imbunatatirea inteligentei emotionale.

A invata sa ne descurcam cu stresul este un prim pas in imbunatatirea coeficientului de inteligenta emotionala. Stresul este cauza principala a gandurilor negative, starilor de anxietate, frica, nesiguranta etc. De aceea trebuie pe cat posibil tinut la distanta sau tinut sub control.

Comunicarea verbala si non-verbala. Inteligenta emotionala tine si de intelegerea raspunsului emotional al persoanelor din jur. Poti invata sa descifrezi raspunsul celorlalti analizand elementele comunicarii non-verbale. De la limbajul corpului pana la contactul vizual, postura, gesturi si mimica, tonul vocii si altele – totul influenteaza comunicarea, iar intelegerea acestor semne duce la o mai buna intelegere a celor din jur.

Pentru a-ti imbunatati coeficientul de inteligenta emotionala trebuie sa te poti conecta cu tine insuti, trebuie sa iti identifici punctele forte si cele slabe. O autoevaluare sincera te va ajuta sa iti pui in valoare atuurile si sa lucrezi la aspectele care reprezinta un neajuns. Gandirea pozitiva, o minte deschisa si rezolvarea pe cat posibil pozitiva a conflictelor ajuta de asemenea foarte mult la imbunatatirea coeficientului de inteligenta emotionala.

Pentru a dezvolta o atitudine mai prietenoasa, trebuie sa incerci de fiecare data sa te pui in pielea interlocutorului. Gandeste inainte sa reactionezi, invata sa ierti si sa uiti. Inteligenta emotionala nu se dezvolta peste noapte sau doar citind simple ghiduri si indrumatoare. Ai nevoie de timp, rabdare si gandire pozitiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *