Internetul in Romania: urban versus rural

Internetul e la putere. Desi foarte multi oameni inca se mai uita la televizor sau chiar mai asculta radioul, numarul utilizatorilor de internet este in continua crestere international – chiar si in Romania. La noi in tara, in jur de jumatate dintre locuitori sunt utilizatori de internet. Tinand cont de cate sate nu au apa curenta, daramite conexiune la internet, e o cifra destul de mare. Sau nu? Se pare ca romanii au mai degraba conexiune la internet, insa nu si acces la apa curent.

Potrivit datelor oficiale, romanii din zonele rurale au acces la electricitate in proportie de 99%, iar la internet 62%. Insa cum stau cu alte utilitati? Dintre totalul persoanelor din mediul rural, doar 45% sunt conectati la reteaua de apa curent sau canalizare, 36% au baie ori dus in interiorul casei si doar 28% au grup sanitar in interiorul locuintei. Mi se pare o situatie atat de tipic romaneasca, incat nu poate decat sa ma amuze.

Internetul este implicat acum si in obiceiurile de cumparator ale romanilor. Numarul romanilor care cumpara din mediul online este in continua crestere, iar cel al celor care se intereseaza inainte de cumpararea unui produs de pe internet pentru a afla mai multe informatii este la fel in crestere, insa si mai mare. Astfel, romanii cauta, de exemplu, „preturi piese auto” si informatii despre acestea cu ajutorul motoarelor de cautare inainte de a merge la magazinul propriu zis pentru a le face achizitia dorita. Acest lucru este foarte imbucurator, deoarece ne-am saturat cam toti de tepele pe care le dau vanzatorii – e mai bine sa stim macar cate ceva inainte de a ajunge la magazin, pentru a parea ca stim mai multe, micsorand astfel riscul de a ne pacali vanzatorul.

Media minutelor petrecute pe internet in mediul rural este de 295, ceva mai mare decat media din mediul urban, care este de 261. De asemenea, persoanele din mediul rural folosesc internetul mai mult pentru intalniri, posibile relatii, decat persoanele din mediul urban. Un procent egal se intalneste in cazul in care luam in considerare utilizarea internetului cu scop educativ: 38%. Surprinzator este faptul ca procentul persoanelor din mediul rural care utilizeaza internetul de pe telefonul mobil este mai mare decat cel al persoanelor din mediul urban: 59% in mediul rural, comparativ cu cei 45% din mediul urban.

Tendinta de folosire a internetului in mediul rural este in crestere – in prezent, acesta se afla la nivelul de dezvoltare care se intalnea in mediul urban in anii 2007-2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *