Multe tari ale lumii prezinta datorii economice care ies de sub controlul acestora, avertizeaza specialistii.
Economistii precizeaza ca aceasta crestere a datoriilor din intreaga lume adreseaza o amenintare impresionanta la adresa economiei mondiale. Exista prea multe datorii, iar acestea prezinta un risc fata de economie. In consecinta, apare o nevoie clara de a genera o crestere a locurilor de munca pentru ca datoriile sa scada. Politicienii sunt nevoiti sa se gandeasca la o noua strategie de a impiedica ca acest lucru sa se intample, si trebuie sa ia in considerare si faptul ca numarul demografiei se sschimba intr-un mod foarte alert.
Datele demografice sunt defapt vazute ca date economice, inclusiv in Statele Unite, Europa si in Japonia, unde aceasta problema a populatiei este una majora, si vine insotita de intrebarea- in ce masura ne vom descurca sa achitam aceasta datorie imensa. Cu o speranta de viata care creste in mod continuu, nu ne mai putem baza pe populatia tanara pentru a munci si a ne scapa de datoriile mondiale, in aceeasi masura in care ne bazam pe acestia in trecut.
Totusi, exista speranat pentru toate statele care au datorii mari. Schimbarea demografica inseamna ca trebuie sa cautam o politica mai creativa, in care imigrarile si extinderea fortei de munca ar putea sa serveasca in scopul gasirii unor noi modalitati de a plati aceste datorii. Acest lucru se intampla deja in Japonia, unde prim-ministrul, Shinzo Abe, a inceput sporirea participarii femeilor pe piata muncii, dar si prin eforturile de a stimula inflatia.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a lansat un avertisment cu privire la cresterea datoriilor din statul japonez. Potrivit datelor acestei organizatii, datoria guvernamentala bruta ar putea urca la peste 400% din PIB pana in anul 2040 in lipsa unor reforme rapide.
Andrew Wilson, analist de top la banca americana Goldman Sachs a declarat ca avertismentele care tin de crizele de lichiditate de pe piata sunt „exagerate”.