Miliaria – ce trebuie sa stii despre ea si cum iti poti ajuta bebelusul

Odata cu inceperea de sezon cald incepe si un lung sir de probleme sau cel putin de disconfort termic. Cei mai predispusi sunt desiguri cei din categorii de varsta extreme, de la copii la batrani. Pentru cei mici, printre altele, miliaria poate sa fie o bataie de cap.

Miliaria este definitia pentru alergia la caldura. Apare mai degraba la copii mici, indeosebi la bebelusi si nou nascuti. Ce pare poate surprinzator este ca se poate manifesta oricand, nu doar in sezonul cald. O cauza a acestei situatii nu tine numai de sensibilitatea unui copil, ci de faptul ca va fi imbracat necorespunzator vremii.

Cum se manifesta miliaria

Concret, glandele sudoripare nu sunt atat de bine dezvoltate, porii se blocheaza si se inflameaza. Drept rezultat apare un soi de umflatura ce inroseste pielea si poate crea un usor disconfort, pe masura aspectului inestetic. In termeni medicali se vor numi eruptii cutanate.

Apare daca cel mic este expus la sursa mare de caldura, desi in cele mai multe dintre cazuri se pune pe seama articolelor vestimentare. Se recomanda din acest punct de vedere ca un copil sa fie imbracat la fel de gros sau de subtire precum un adult, fara a se exagera.

Printre simptomele cele mai frecvente se numara:

  • Mici vezicule albe ce apar in zona de trunchi. Acestea au tendinta sa dispara destul de repede. In acest caz este vorba de miliaria cristalina sau numita sudamina.
  • Veziculele sunt inconjurate de o roseata. In acest caz denumirea este de miliaria rubra.

Se poate observa destul de usor ca astfel de vezicule sunt multiple si apar mai ales in acele zone  de piele delimitate, unde a existat o mare frictiune a pielii cu materiale, cu articolele vestimentare purtate. In mod frecvent acest lucru se refera la zona capului, fruntii, la pliuri, pe maini, picioare sau piept.

In unele cazuri se asociaza si cu mancarimea si cu starea de iritatie. Bebelusii nu pot descrie ceea ce simt insa se manifesta prin plans din cauza starii de disconfort.

Tratament miliaria

Miliaria poate sa treaca de la sine, poate dura zile sau luni. In principal se recomanda indepartarea sursei, corectarea abordarii privind modul de imbracare a copilului. Masurile pot fi din cele simple sa nu, in functie de fiecare copil.

Se poate opta pentru bai caldute sau aplicarea de comprese usor calde, care sa calmeze starea de roseata, mancarime si de caldura exagerata pe care o resimte copilul. Aplicari locale ale unor creme cu extract natural pot avea de asemenea efecte de calmare a iritatiei in cauza.

Se impune a merge la medicul pediatru chiar si cand situatia nu este una severa. Un cabinet pediatrie Mures 2018 va pune parintii la curent cu ce trebuie sa faca pentru a ajuta copilul diagnosticat cu alergie la caldura. Daca nu este la o prima intamplare de acest gen se impune de asemenea prezenta la medic mai cu seama cand apar si complicatii, cum ar fi o infectie secundara ce apare pe acest fond, cu lichid galbui ce se scurge din veziculele aparute pe piele.

Comentariile sunt închise.