Planetele sistemului solar

Planetele sunt corpuri sferice care graviteaza in jurul Soarelui pe orbite eliptice, acesta fiind situat intr-unul din focarele elipsei. Numai planeta Mercur prezinta o orbita cu excentricitate mai mare. Miscarile de revolutie se fac in acelasi sens – in sens invers miscarii acelor de ceasornic (in sens direct sau matematic). Perioadele orbitale cresc, iar vitezele de deplasare pe orbita scad odata cu cresterea distantei fata de Soare. Astfel perioadele orbitale planetare variaza intre 88 zile – planeta Mercur si 165 ani terestri – planeta Neptun. Nu au lumina si caldura proprie, in sensul generarii acestora de catre ele insele. Prezinta o caldura interna, dar in principiu aceasta este o caldura remanenta acumulata prin acretie de materie in fazele primordiale de formare.

La 24 august 2006 Uniunea Astronomica Internationala a redefinit termenul de „planeta” ca fiind un corp ceresc care indeplineste urmatoarele conditii: orbiteaza in jurul unei stele centrale, de exemplu in jurul Soarelui; are o masa suficienta astfel incat forta gravitationala sa ii confere o forma aproximativ sferica; nu sufera in interiorul sau reactii de fuziune nucleara si „curata” spatiul cosmic din vecinatatea orbitei sale.

Sistemul nostru solar este constituit din 8 planete, o parte dintre acestea cunoscute inca din Antichitate: Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter si Saturn. Uranus a fost descoperita in 1781 de catre W. Herschel, iar Neptun identificata teoretic in prima jumatate a secolului al XIX-lea, de catre francezul Le Verrier si englezul Adams si observata de catre astronomul german J. Gottfried Galle in septembrie 1846.

Pana in 2006 planetelor Sistemului Solar i-a fost asociata si planeta Pluto a carei pozitie a fost intuita initial prin calcule matematice inca din 1905 de catre Percival Lowell. Descoperirea acesteia a fost finalizata in 1930 de catre astronomul Clyde Tombaugh. La Congresul astronomic de la Praga (2006) hotaraste excluderea lui Pluto din randul planetelor, dupa ce incepand din anul 1990 s-au identificat si alte corpuri de dimensiuni comparabile cu acesta, dincolo de orbita sa, in centura Kuiper.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *