Equity Invest publica la inceputul anului un raport in care vorbea despre deprecierea leului pe pietele financiare. Potrivit casei de brokeraj, intre 1 si 27 ianuarie 2014, leul a inregistrat una din cele mai mari deprecieri din 2010 pana in prezent. Principalii factori ai deprecierii sunt masurile luate atat de BNR-ul cat si cele luate de Rezerva Federala a SUA.
Datorita masurilor de contractie monetara din SUA, capitalurile speculative si-au facut iesirea din zona emergenta. Investitiile in monedele regionale prezentau riscuri nejustificabile avand in vedere ca dolarul, intarit fiind, reprezenta o solutie care ofera randamente mari si in acelasi timp riscuri mici.
Intr-un comunicat al Equity Invest pe incont.ro, citim mai multe despre aceasta depreciere si despre consecintele ei. Au scazut inclusiv in raport cu euro mai multe monede din regiune: coroana ceha cu 0,6%, zlotul cu 0,6%, leul cu 0,7% si forintul cu 1,1%. Singurul motiv pentru care deprecierea (aflata deja pe o panta periculoasa) a fost oprita l-au reprezentat rezultatele slabe in ce priveste piata Americana a muncii din ultima perioada. Dolarul a scazut fata de euro iar monedele regionale s-au stabilizat.
Tot Equity Invest spune ca e posibil sa asistam in urmatoarea perioada la o noua reducere a programului de relaxare cantitativa din partea Rezervei Federale. ca urmare, dolarul se va intari si mai tare in urmatoarea perioada din nou, influentand monedele regionale.
A doua etapa a deprecierii leului a fost indusa de modificarile aduse de BNR. Acestea au inceput inca din anul 2013 cand Romania a intrat intr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara. Anul trecut a fost incheiat cu o dobanda de referinta de 4%.
Nu mai putin de 4 miliarde au fost eliberate catre banci motiv pentru care surplusul de lichiditati de pe piata a crescut foarte mult. Motivul a fost scaderea de catre BNR a ratelor rezervelor minime obligatorii.
Deprecierea leului vine ca un avantaj pentru cei care fac export si ca un minus pentru cei care au credite in euro.