Rezerva Federala si BNR, principalii factori ai deprecierii leului, potrivit Equity Invest

Equity Invest publica la inceputul anului un raport in care vorbea despre deprecierea leului pe pietele financiare. Potrivit casei de brokeraj, intre 1 si 27 ianuarie 2014, leul a inregistrat una din cele mai mari deprecieri din 2010 pana in prezent. Principalii factori ai deprecierii sunt masurile luate atat de BNR-ul cat si cele luate de Rezerva Federala a SUA.

Datorita masurilor de contractie monetara din SUA, capitalurile speculative si-au facut iesirea din zona emergenta. Investitiile in monedele regionale prezentau riscuri nejustificabile avand in vedere ca dolarul, intarit fiind, reprezenta o solutie care ofera randamente mari si in acelasi timp riscuri mici.

Intr-un comunicat al Equity Invest pe incont.ro, citim mai multe despre aceasta depreciere si despre consecintele ei. Au scazut inclusiv in raport cu euro mai multe  monede din regiune: coroana ceha cu 0,6%, zlotul cu 0,6%, leul cu 0,7% si forintul cu 1,1%. Singurul motiv pentru care deprecierea (aflata deja pe o panta periculoasa) a fost oprita l-au reprezentat rezultatele slabe in ce priveste piata Americana a muncii din ultima perioada. Dolarul a scazut fata de euro iar monedele regionale s-au stabilizat.

Tot Equity Invest spune ca e posibil sa asistam in urmatoarea perioada la o noua reducere a programului de relaxare cantitativa din partea Rezervei Federale. ca urmare, dolarul se va intari si mai tare in urmatoarea perioada  din nou, influentand monedele regionale.

A doua etapa a deprecierii leului a fost indusa de modificarile aduse de BNR. Acestea au inceput inca din anul 2013 cand Romania a intrat intr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara. Anul trecut a fost incheiat cu o dobanda de referinta de 4%.

Nu mai putin de 4 miliarde au fost eliberate catre banci motiv pentru care surplusul de lichiditati de pe piata a crescut foarte mult. Motivul a fost scaderea de catre BNR a ratelor rezervelor minime obligatorii.

Deprecierea leului vine ca un avantaj pentru cei care fac export si ca un minus pentru cei care au credite in euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *