Desi unii il considera gras si mai putin o alegere buna in bucatarie de fapt untul este cel care ar trebui sa iti fie prima alegere la prajire pentru aroma sa si textura sa. Descopera mai multe detalii si secrete despre acesta:
- Untul are in compozitia sa multa grasime. Ce-i drept are 80% numai grasime si restul apa si un 5% proteine.
- Untul se pastreaza la frigder foarte bine. Ba chiar poate avea o durata de viata de 4 luni daca se pastreaza aparte de alte alimente. Si asta pentru ca nu trebuie sa isi schimbe gustul si mirosul cand se alatura de alte alimente din frigider. O alta forma de pastrare tine de congelarea sa, ceea ce face ca untul sa reziste foarte bine pana la un an.
- Untul nu este un inamic pentru sanatate in masura in care are o limita de consum. Specialistii spun ca ar fi vorba de 30 g pe zi, asa ca in lipsa unor altfel de produse grase untul ar putea face parte din alimentatia ta de zi cu zi.
- Exista mai multe sortimente de unt, de la cel dulce la cel sarat, ceea ce face ca untul dulce sa fie preferat la deserturi, la prajituri si cel sarat la consum pur si simplu sau la acele alimente care au nevoie de un gust mai sarat, cum este paine spre exemplu sau domeniul de panificatie.
- Exista si untul clarificat. Daca nu ai auzit de el pana acum afla ca este cel care se obtine prin fierberea untului, ce separa apa de grasime. Acest tip de unt are un punct de ardere mai mare si este preferat se pare la sosuri.
Ales pentru beneficiile sale aduse organismului untul nu trebuie subestimat in bucatarie. In egala masura acesta se alege in gatit in functie de reteta.