Sa faci o cafea- poate printre cele mai banale lucruri. O servesti cand mergi in vizita, o auzi frecvent la birou unde de altfel devine si un ritual intre colegi. Dar nu numai. Altii o iau in fuga drumului spre serviciu. Unii nu pot fara ea zilnic, altii o savureaza intr-un moment de nevoie pentru revigorare. Oricum o iei pana la urma stii sa ii apreciezi calitatea.
Se spune ca repetand vei invata astfel ca incercand sa iti prepari singur cafeaua, acasa, vei ajunge sa iti definesti gustul. Insa cu cateva greseli facute cafeaua nu va iesi asa cum sperai. Desi suna poate din nou banal cafeaua de calitate tine cont de cateva aspecte definitorii:
- Boabele de calitate. Desigur ca orice alt produs cafeaua este clasata pe anumite criterii de calitate. Cu cat mai ieftina cu atat mai putin savuroasa.
- Depozitarea. Se recomanda ca pentru pastrarea aromei cafeaua sa nu fie expusa direct la zone de umiditate crescuta, la soare. Insa si recipientul conteaza, de preferat sa fie vorba de sticla, ceramica sau metal. Recipient inchis etans de asemenea. Cum este o apa minerala dintr-o sticla pe care nu ai inchis-o bine? La fel si cafeaua isi pierde din proprietatea cea mai importanta.
- Cafea prea tare, cafea prea slaba. Concentratia este importanta din acest punct de vedere. Pentru stilul clasic daca se poate spune astfel se necesita 2 linguri de cafea la 170 ml de apa. Si in functie de gustul fiecaruia aceasta cantitate creste. Insa gresala frecventa este sa pui cu dar, dupa estimare.
- Cat timp o fierbi. O cafea nu se fierbe pana la refuz. Altfel o vei servi amara.
De la tipul de ibric pe care il folosesti, tipul de cafea de asemenea sunt o multime de pasi ce infleunteaza gustul desavarsit al unei cesti de cafea.