Desi le vedem si stim ce reprezinta, nu multi dintre noi stiu semnificatia exacta ale celor cinci inele intercalate ce constituie simbolul olimpiadelor, in ciuda faptului ca au fost realizate si folosite de mai bine de un secol in urma.
Jocurile Olimpice moderne, in forma vazuta astazi, au cunoscut debutul cu peste un secol in urma. A fost opera francezilor, mai ales a lui Pierre de Coubertin, care, inspirat de frumusetea jocurilor olimpice antice, a incercat sa reinvie aceste jocuri in perioada moderna. Dupa cateva incercari esuate, a reusit sa obtina rasplata eforturilor abia la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Comitetul olimpic international a fost intemeiat in anul 1894, iar jocurile olimpice moderne au avut loc doi ani mai tarziu, in Atena, in anul 1896. Pe langa jocuri, Coubertin ne-a mai dat si unul din cele mai renumite simboluri ale jocurilor olimpice si anume steagul olimpic, cu cele cinci inele colorate intercalate pe un fundal alb.
Inelele olimpice sunt dispuse intercalat, in urmatoarea ordine, de la dreapta spre stanga: albastru, galben, negru, verde si rosu. Steagul olimpic cu aceste cinci cercuri a fost realizat de Coubertin in anul 1912. Dupa spusele autorului, cele cinci cercuri reprezinta cele cinci parti ale lumii – respectiv Americile, Europa, Asia, Africa si Oceania. Desi nici o culoare nu reprezinta un continent sau regiune anume, diverse teorii tind sa le asocieze cercurilor colorate. In mod interesant, Coubertin nu a mentionat in mod specific niciodata ca cercurile olimpice colorate ar avea vreo asociere cu continentele. Cu toate acestea a declarat ca acest design al steagului cu cele sase culori reproduce intr-un fel culorile tuturor natiunilor: galben si albastru pentru Suedia, alb si albastru pentru Grecia, tricolorul Frantei, Angliei si Americii, de asemenea al Belgiei, Germaniei, Italiei, Ungariei, rosul si galbenul Spaniei alaturi de culorile drapelurilor Braziliei sau Australiei, ale vechii Japonii sau ale Chinei.
Se poate observa ca cel putin una din cele cinci culori este prezenta pe drapelul national al uneia din tarile participante. Cercurile olimpice au fost adoptate in mod oficial in anul 1914 si si-au facut debutul la olimpiada de vara din anul 1920 tinuta in Antwerp, Belgia.
Conform Comitetului Olimpic International, cele cinci cercuri colorate reprezinta intarirea ideii ca miscarea olimpica este o campanie internationale si ca toate tarile lumii sunt invitate sa se alature. Reprezentantii olimpici indica faptul ca cele cinci inele reprezinta unificarea continentelor si intalnirea atletilor proveniti de pe fiecare continent in parte si din toate colturile lumii la Jocurile Olimpice.