Stoparea fumatului si efectele imediate

Sa renunti la fumat este pentru inceput ceea ce nu iti doresti. Cu cat continui devii din ce in ce mai dependent dar si mai constient de faptul ca fumatul afecteaza. Unii au nevoie de acel ceva, de o intamplare, de un moment care sa declanseze determinarea. Poate ca intelegand cat de mult este afectat organismul si cum stoparea fumatului aduce efecte benefice imediate vei lua aceasta hotarare mai repede decat credeai. Iata asadar ce se intampla cu organismul tau cand te opresti din fumat:

  • 20 de minute de la stoparea fumatului inseamna un puls normal, o tensiune de asemenea pentru ca in final si presiunea sangelui sa fie cea normala fata de perioada fumatului. 
  • Inca din prima zi la 24 de ore de la incetarea fumatului scazi considerabil riscul de a face un atac de cord.
  • Dupa 48 de ore ajungi sa iti recapeti mirosul si gustul, caci papilele sunt distruse ca urmare a fumatului si aceste simturi se pierd treptat si sigur.
  • Dupa prima luna respiri mai usor ca mai apoi daca exista continuitate pana la 3 luni sa aduci o capacitate a plamanilor cu 30% mai mare.
  • Abia dupa primul an cand nu mai fumezi vei reusi si sa scazi riscul de a dezvolta probleme de inima pana la jumatate.
  • Cu 50% mai putine sanse de a fi diagnosticat cu cancer bucal, esofagian sau de gat vei avea dupa 5 ani de la ultima tigara.
  • Intre 10 si 15 ani dupa stoparea fumatului scazi riscul de cancer la plamani pentru a ajunge practic in pragul in care se afla si un nefumator.

Si daca nici aceste aspecte nu pot sa te opreasca de la viciul ce pune stapanire pe tine diversele campanii anti fumat sunt si ele edificatoare. Un astfel de experiment s-a realizat in anii trecuti si s-a inregistrat procente imbucuratoare in randul fumatorilor care au decis sa scape de acest viciu pe perioada campaniei de promovare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *