Suceava: cartierul Marasesti

Cartierul Marasesti se afla pe una din cele mai inalte coline din zona, astfel ca majoritatea cladirilor de aici s-ar afla in mod normal intr-o panta, daca nu erau nivelate suprafetele pe care au fost ridicate. Spatiul inconjurator nu ofera alte mari disfunctionalitati, intrucat soselele sunt asfaltate, exista semne corespunzatoare de trafic.

Dinamica reprezinta totalitatea schimbarilor cantitative care au loc in cadrul unei unitati de populatie. In cartierul Marasesti, dinamica are o valoare mica, deoarece zona se afla cuprinsa intre alte cartiere – pentru o noua constructie este necesara darmarea uneia vechi. Astfel a fost cazul in perioada comunista, in care o serie de case au fost sterse de pe fata pamantului pentru a face loc blocurilor de locuinte. O alta schimbare de peisaj a avut loc in perioada mai recenta, in care Fabrica de Confectii Zimbru a fost darmata, facand astfel loc sediului Inspectoratului de Politie si hypermarketului Kaufland. Extinderea cartierului, in aceasta situatie, este imposibila.

Conform observatiilor de teren, este una dintre cele mai bine intretinute zone ale orasului Suceava, intrucat nu se duc lucrari de asfaltare, constructie sau reconstructie a cladirilor, iar corpurile ridicate deja satisfac nevoile locuitorilor. Intersectiile, trecerile de pietoni, parcarile sunt semnalizate corespunzator normelor. Obiectivele de amenajare posibil de disfunctionalitati in timp sunt cele mentionate anterior si sunt in posibilitatea de a fi reparate usor, expectia fiind cea a parcarilor. Acestea sunt intr-un numar mai mic decat numarul total al automobilelor locatarilor din zona, ceea ce duce la parcarea ilegala. Locurile de parcare cumparate de la primarie si aranjate profesionist sunt in numar mic in cartier. O modalitate de rezolvare a situatiei este construirea unei parcari subterane precum cea ridicata in Centru, in fata Casei de Cultura. O alta problema cu care se confrunta cartierul, dar si intregul oras, este curatenia, intrucat multi locuitori nu respecta normele de curatenie publica, aruncand resturile (ambalaje, mucuri de tigara, sticle) pe jos, in loc de tomberoanele si cosurile de gunoi special amenajate. Problema poate fi solutionata mai usor decat cea a locurilor de parcare, prin darea in folosinta a mai unui numar mai mare de cosuri de gunoi, disponbile in toate zonele, nu doar strada principala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *