14 octombrie este in calendarul ortodox ziua de sarbatoare pentru cea care a fost o sfanta, Parascheva. Pentru ca este o sarbatoare in adevaratul sens al cuvantului se intelege si regulile bisericesti legate de aceasta zi. Daca este sa ne raportam la acest subiect practic este pacat sa petreci ziua ca si cand ar fi una obisnuita. Si pentru ca este vorba de un nume sfant exista si numeroase legende, traditii menite se pare sa sporeasca norocul sau sub o forma sau alta sa ajute.
Se spune ca nu este exclus sa simti dureri oculare si de cap daca treburile gospodaresti sunt interesul tau in detrimentul a ceea ce acesta zi impune. Si ca tot vorbeam de gospodarit o alta traditie spune ca a dat de pomana alimente trebuie sa excluda poamele cu cruce, nucile, castraveții sau pepenele rosu. Ocrotitoare si pentru femeile insarcinate rugile viitoarelor mame sunt si ele trecut pe o lisa de traditii, superstitii sau pur si simplu ca si manifestare anuala, in ceea ce multi isi pun speranta.
Din randul acelor traditii legate de Sfanta Parascheva se pare ca si starea vremii este oarecum intuita. Daca oile dorm inghesuite este semn clar ca va veni o iarna lunga, dar si geroasa. Contrar daca oile sunt rasfirate. Pastrata in randul celor din mediul rural astfel de traditii continua ceea ce strabunii credeau. Adevarat sau nu pana si preotii admit ca este vorba de o minune. Sfanta Parascheva este facatoare de minuni caci de altfel acesta este motivul pentru care a fost canonisita. Se pare ca vesmintele ce o invelesc sunt cele purtatoare a unui blestem inca din 1641. Daca vesmintele de suprafata sunt schimbate frecvent de fapt ceea ce inveleste direct osemintele sfintei reprezinta un blestem, fapt pentru care nu se schimba. Preotii spun ca exista un sigiliu si un blestem al lui Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam.