Ventilatoare industriale – tipuri si utilizari

Cu siguranta multi dintre noi luam ventilatia corespunzatoare ca pe ceva garantat. Ne irita faptul ca o camera nu este aerisita corespunzator si deschidem imediat geamurile sau pornim aparatul de aer conditionat. La nivel casnic solutiile sunt mai simple, insa atunci cand nevoia o impune, trebuie gasite solutii mai eficiente. Vorbesc aici despre ventilatoarele industriale – functioneaza pe acelasi principiu ca si un ventilator casnic, dar sunt realizate din materiale mult mai rezistente si ofera un debit de aer considerabil mai mare.

Poate ca va intrebati cum este pastrat tot timpul aerul proaspat in depozite alimentare, centre comerciale sau hale industriale de productie. Raspunsul vine simplu: cu ajutorul ventilatoarelor industriale de mare putere. Situatiile sunt si aici diverse, iar in functie de necesar pot fi gasite solutii optime.

Categoriile de ventilatoare industriale se disting tinand cont de tipul de sistem de ventilatie existent. In cazul in care exista un sistem de tubulatura, ventilatoarele axiale intubate pot sa ofere debite standard de peste 20.000 metri cubi per ora, chiar si in conditiile in care umiditatea si temperatura pot reprezenta o problema. Exista totusi si solutia ventilatoarelor axiale de perete, in cazul in care ventilatia prin tubulatura nu este posibila. Pot fi vazute astfel de ventilatoare la hale de productie, depozite alimentare sau comerciale si in oricare alte locatii se necesita pastrarea aerului proaspat pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii.

Ventilatia corecta mai poate fi indeplinita prin sisteme bazate pe ventilatoare centrifugale. Acestea pot sa ofere un flux de aer mult mai mare fata de ventilatoarele industriale axiale: ajung pana la 54.000 metri cubi pe ora, iar cele de inalta presiune pana la 96.000 metri cubi pe ora. In acest caz este cu atat mai putin vorba de probleme in ceea ce priveste temperatura sau umiditatea – ventilatoarele centrifugale raspund perfect oricarei nevoi de ventilatie. Sunt folosite cu precadere in sectorul industrial, acolo unde sunt necesare debite ridicate de aer sau transportul de gaze intre incinte diferite.

Ventilatoarele de acoperis reprezinta o alta solutie in materie de ventilatie – fara doar si poate au fost vazute in cadrul centrelor comerciale sau in sali de sport, de catre oricine. Bucatarii extinse ale cantinelor beneficiaza de asemenea de sisteme de ventilatie ce folosesc ventilatoarele de acoperis.

Dupa cum se poate vedea, solutii in materie de ventilatie pot fi gasite in orice situatie. Trebuie cunoscute doar elementele necesare, precum debitul de aer dorit, marimea suprafetei ce urmeaza a fi aerisita, dar si eventualul consum de energie, intrucat astfel de solutii devin in unele cazuri mari consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *