Viata de familie si influenta copiilor

Te-ai gandit ca din momentul in care vei deveni parinte viata ta se va schimba. Te-ai gandit ca atat pe plan personal cat si profesional totul se va schimba inca din momentul in care vei fi parinte. Desigur, marea schimbare vine si mai apoi cand trebuie sa echilibrezi ambele domenii.

Mergand pe ideea traditionala ca cei care au copii, familie completa, sunt mai putini productivi noile studii vin sa combata aceasta teorie. De fapt la mijloc este o dilema, avand in vedere ca familistii sa le spunem astfel trag din greu pentru salarii mai mari, necesare pentru a sustine familia. In egala masura unii considera ca nu au timp de ore suplimentare pentru ca au acasa copii de crescut. Care sa fie adevarul?

Cercetatorii americani au realizat in studiu in acest sens. S-a descoperit astfel ca acei barbati care aveau un copil nu aveau un grad de productivitate crescut insa nici mai scazut fata de altii. In cazul celor care aveau mai multi copii totusi productivitatea era marita. La capitolul femei se pare ca productivitatea lor creste o data cu numarul de copii si cazul ideal este al mamelor cu 2 copii. Se intelege clar faptul ca responsabilitatea cresterii unui copil sau de ce nu chiar si a mai multor copii este direct proportioanala cu stilul de munca. Dedicate din cale-afara mamele tind sa faca acelasi lucru si cand vine vorba de munca insa si cand vine vorba de viata de familie.

Un alt aspect interesant, scos la iveala in urma aceluiasi studiu, arata ca si varta copiilor conteaza. Cel putin in randul mamelor de copii mici productivitatea era usor mai mica. Insa este de inteles ca in primii ani de viata copilul solicita foarte mult din atentia parintilor.

Nu este insa de neglijat ca si situatia financiara si mediul de crestere si de munca conteaza si ele pentru a „masura” productivitatea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *